Ruptura de menisc reprezinta una dintre cele mai dese leziuni ale genunchiului care pot sa apara la oricine, insa afecteaza mai ales persoanele in varsta si persoanele care practica sport intr-un mod regulat.
La nivelul genunchiului intalnim trei oase: femurul, tibia si rotula. Meniscul este situat intre tibie si femur. Esste format dintr-un fibrocartilaj ce asigura protectia cartilajului si are ca rol stabilizarea genunchiului dar si lubrifierea corespunzatoare a acestuia. Mai bine zis, meniscul semnifica un cartilaj care are rolul de a stabiliza, amortiza si proteja genunchiul.
Fiecare genunchi are cate 2 meniscuri: meniscul medial si meniscul lateral. Meniscul medial este in forma de litera C iar meniscul lateral este in forma de litera O si sunt atasate de tibie prin coarnele posterioare si anterioare. Meniscul medial este flexibil mai putin decat meniscul lateral, tocmai de aceea sunt mult mai frecvente rupturile la nivelul meniscului medial.
Exista mai multe cauze cand vine vorba despre ruptura de menisc:
- Rasucirea fortata a genunchiului;
- Rasucirea sau oprirea brusca a genunchiului;
- Miscare de torsiune, cu talpa fizaata pe sol si flexarea partiala a genunchiului ( in cazul sportivilor care practica tenis sau in cazul ridicarilor de greutati);
- Inaintarea in varsta;
- Diferite leziuni ale genunchiului, ruptura de ligament, etc;
In momentul in care meniscul este lezat, genunchiul va deveni mult mai sensibil. Leziunile sunt de doua feluri si pot fi clasificate ca:
- Leziunile netraumatice – Incepand cu inaintarea in varsta, meniscul devine mult mai subtire, se uzeaza si devine mai fragil. Din cauza aceasta pot aparea rupturi de menisc degenerative care sunt cauzate de o pivotare incorecta a genunchiului, atunci cand se efectueaza ridicarea de pe scaun. Ruptura nu e frecventa in randul celor mici!
- Leziunile traumatice – Acestea pot aparea la persoanele care practica foarte mult sport (tenis, fotbal, schi, rugby) dar si in cazul contactului direct. In cazul acesta, genunchiul este suprasolicitat si leziunile pot aparea din cauza ridicarilor bruste dintr-o pozitie ghemuita.
Ruptura de menisc are cateva simptome iar cele mai comune sunt urmatoarele:
- Durerea la nivelul genunchiului;
- Umflarea si inflamarea genunchiului;
- Blocarea si rigiditatea genunchiului;
- Dificultate la intinderea si indoirea piciorului;
- Senzatie de instabilitate a genunchiului.
Cand se produce o ruptura de menisc, persoanele pot sa resimta un anumit pocnet la nivelul genunchiului insa isi pot continua activitatea intr-un mod normal. Initial s-ar putea ca durerea sa nu fie suparatoare, insa dupa cateva zile genunchiul va incepe sa se inflameze.
Daca nu va fi tratata asa cum se cuvine, o portiune de menisc poate sa se desprinda si se poate deplasa in articulatie. Astfel, genunchiul se va bloca, aluneca sau va produce diverse zgomote in timpul mersului. Durerea se va intensifica iar mersul va fi ingreunat.
Pacientii care au suferit ruptura de menisc trebuie sa se prezinte neaparat la medicul specialist ortoped. Diagnosticarea se va stabili in urma unor metode foarte simple:
- Examenul clinic
- Teste imagistice
Tratamentul pentru aceasta ruptura de menisc va fi prescis de doctorul ortoped si depinde foarte mult de tipul rupturii, de localizare si de dimensiune. De asemenea, alti factori importanti care se vor lua in considerare sunt tipul de activitate desfasurat si varsta pacientului.