Ce este infertilitatea?
De cele mai multe ori, infertilitatea reprezinta una dintre marile probleme de sanatate in viata de cuplu. Infertilitatea aduce cu sine un disconfort fizic, un consum emotional, psihic, spiritual dar si financiar. In general, infertilitatea este stabilita dupa cele 12 luni in care cuplul a avut un contact neprotejat, timp in care nu s-a obtinut sarcina.
Care sunt cauzele infertilitatii?
Cauzele infertilitatii pot fi impartite in 3 mari categorii: masculina, mixta si feminina. Infertilitatea masculina afecteaza aproximativ 30% dintre cupluri si este datorata unei alterari a cantitatii spermatozoizilor produsi. Infertilitatea feminina este una dintre cele mai complexe probleme medicale. Afecteaza 40% dintre cupluri si atrage dupa sine multe implicatii emotionale.
Aceste efecte pot afecta si relatia de cuplu. Astfel partenerul trebuie sa fie in garda si sa fie gata sa isi sustina persoana iubita, in loc sa se indeparteze sau sa o blameze pentru atitudinea diferita pe care incepe sa o dezvolte. Totul este la nivel emotional sau chiar hormonal. A nu reusi sa ramana insarcinata o poate afecta pe partenera, iubita, sotie la nivel psihic in mod iremediabil. Uneori barbatii uita cat de sensibile sunt femeile mai ales cand vine vorba de calitatea sau capacitatea lor de a deveni mame.
Infertilitatea feminina are urmatoarele cauze:
- Chisturi ovariene
- Endometrioza
- Fibroame uterine
- Malformatii congenitale ale tractului reproductiv
- Bolile cu transmitere sexuala
- Diabetul zaharat
Infertilitatea masculina are urmatoarele cauze:
- Obezitate
- Infectii
- Fumatul sau consumul de droguri
- Ejacularea retrograda
- Impotenta
- Varsta inaintata
De cele mai multe ori, femeile infertile sunt privite cu mila sau chiar repulsie si tocmai de aceea majoritatea tin ascuns acest aspect din viata lor de cuplu. Uneori nici familia sau prietenii nu le intelg pe aceste persoane si le este mai usor sa se ascunda, sa minta ca nu isi doresc un copil sau ca nu este momentul potrivit. Primul semn care pe care ar trebui sa il observe cuplul este contactul sexual neprotejat timp de un an de zile si absenta sarcinii lucru care este total neobisnuit.
Exista persoane care raman insarcinate la primul contact sexual neprotejat sau chiar fara sa aiba un contact propriu-zis, iar cele care incearca sa ramana incarcinate si nu reusesc dupa eforturi repetate ar trebui sa isi puna semne mari de intrebare. Pe langa asta ar trebui sa se documenteze despre subiect si sa mearga la medic. In aceste cazuri, cuplul trebuie sa se adreseze unui medic specialist in infertilitate si sa le stabileasca un diagnostic complet si corect.
Atunci cand o femeie a pierdut sansa de a face un copil cand avea o varsta tanara si ceasul biologic ii spune ca nu mai are sanse, ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa mai incerce ceva. Sunt o multime de femei care la 40-45 ani incearca sa aiba un copil, dar trebuie sa tinem cont ca nu tot ce se vede la televizor este potrivit unei persoane de rand. Sarcina la o varsta inaintata prezinta mari riscuri atat pentru copil, cat si pentru mama. Sa nu mai vorbim despre faptul ca bebelusul se poate naste cu probleme cardiace sau malformatii de tot felul.