Search in:

Jucarii educationale – tot ce este mai util pentru dezvoltarea copilului tau

Copiii au nevoie de un spatiu in care sa se dezvolte armonios, in care sa creasca si sa evolueze. Inca din primii ani de viata, copiii sunt inzestrati cu o capacitate de invatare formidabila. Acestea sunt momentele in care ei absorb cele mai multe informatii, incep sa intre in contact cu lumea, sa o interpreteze si sa o inteleaga. Din acest motiv este esential ca inteligenta emotionala si intelectuala a copilului sa fie stimulate timpuriu prin metode creative, adaptate nevoilor si personalitatii lor.

Este dovedic stiintific ca cea mai simpla si eficienta metoda de a sustine un proces de invatare constant este de a crea oportunitati de joc cat mai variate si sigure. Esential este ca educatia prin joc de la cresa sau gradinita, scoala sa fie continuata si acasa. Asadar, este important ca toti parintii trebuie sa cunoasca beneficiile acestor activitati desfasurate prin jucarii educationale si modul in care le pot exploata in mediul familial.

Care sunt, asadar, beneficiile jocurilor educationale pentru copii?

Activitatile prin jocuri educationale le sporesc copiilor abilitatile de comunicare. Copiii sunt diferiti. Desi se poate considera ca pana la o anumita varsta sunt „la fel”, ulterior, cand incepe sa li se contureze personalitatea cat mai bine, dezvolta si noi nevoi. Una dintre acestea este nevoia de comunicare. Nevoia de socializare. Nu toti se simt confortabil in pielea lor sa comunice, mai ales in grupuri mari de oameni, dar fiind pusi in astfel de situatii, cu timpul vor depasi frica de a se exprima liber in fata mai multor persoane. De asemenea, daca alti copii adora sa vorbeasca, sa impartaseasca ganduri, opinii, experiente, o astfel de ocazie le poate imbogati vocabularul si le poate alimenta dorinta de afirmare. Desi personalitatile acestora sunt aproape in fata incipienta, se vor dezvolta tot mai mult pana ii vor contura in oameni.

Activitatile prin jocuri educationale dezvolta creativitatea. Copiii, cand sunt mici, au o imaginatie bogata si sunt un rezervor nesfarsit de idei. Asimileaza multe idei intr-un timp rapid si sunt creativi. Jocurile educationale au rolul si de a le exploata la maximum aceasta calitate, aceasta abilitate care se poate stinge rapid, din pacate, daca nu mentinem flacara aprinsa.

Daca un copil nu se simte atras de un anumit lucru, nu se face placut lui, ii va fi greu sa gaseasca o parte buna. De exemplu, i se preda la scoala o ora de istorie in care profesorul de la clasa doar le dicteaza elevilor sai. In mod sigur, acestia se vor plictisi si nu se vor mai concentra la ora. Vor fi prezenti, dar nu vor fi cu adevarat „acolo”. Informatia trece pe langa ei, in timp ce alte ganduri irelevante subiectului discutat la clasa le vor aparea in minte. Dar haideti sa luam si exemplul in care la ora de istorie preda un profesor care le arata imagini, care se foloseste de imaginatia elevilor, interactionand cu ei si mentinandu-le interesul activ pentru lectie prin diverse jocuri. Jocuri de roluri, jocuri de interpretare, jocuri de investigare. Situatii care sa le puna la incercare creativitatea si dorinta de a aprofunda subiectul prezentat la clasa.

Asadar, aceasta este diferenta pe care o fac aceste jucarii educationale in procesul de dezvoltare al personalitatii copiilor. Le stimuleaza creativitatea, ii fac curiosi, ii fac sa comunice intre acestia, sa se descopere si, mai ales, sa se autodescopere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *