Search in:

Tot ce trebuie sa stim despre activitatea unui comisionar vamal din Bucuresti

Profesia de comisionar vamal presupune manipularea, verificarea si reambalarea marfii provenite dintr-o tara straina.

Printre sarcinile pe care acesta le are in vedere se numara completarea documentelor vamale, precum si calcularea sumelor ce trebuie platite bugetului de stat.

Fiecare comisionar vamal va raspunde in mod direct de integritatea marfurilor pe care le depoziteaza, fiind nevoit sa detina un spatiu de depozitare propriu.

Pentru fiecare spatiu de depozitare este nevoie de o autorizatie, prin care se atesta faptul ca marfa este pastrata in conditii optime, sub supraveghere vamala.

Mai exact, comisionarul vamal din Bucuresti este definit ca o persoana juridica ce faciliteaza procesele de import-export ale firmelor ce au acest domeniu de activitate.

Toate actele ce sunt obligatorii pentru ca marfa sa treaca cu bine prin vama sunt redactate de catre comisionarul vamal, deci putem afirma ca el este un intermediar intre o companie si vama.

In afara de spatiul de depozitare pe care trebuie sa il detina, comisionarul mai poseda si echipamentele speciale ce se folosesc la incarcarea si descarcarea coletelor. Aceste operatiuni sunt facute cu atentie, pentru a nu deteriora produsele.

Comisionarul vamal poate sa stabileasca raporturi juridice cu unitatile vamale, raspunzand de respectarea tuturor reglementarilor.

In prezent, conform legislatiei aflate in vigoare, pentru a putea desfasura acest gen de activitate, o persoana trebuie mai intai sa obtina o autorizatie de exercitare a profesiei, eliberata de catre Directia Generala a Vamilor.

Pentru companiile ce se ocupa de importul si exportul de diferite marfuri, serviciile oferite de un comisionar vamal din Bucuresti sunt esentiale.

Reprezentarea vamala poate fi de doua tipuri, directa si indirecta. In cazul celei directe, comisionarul actioneaza in numele propriu, iar in ceea ce priveste reprezentarea indirecta, el va intocmi formalitatile necesare vamuirii, insa pentru o alta persoana.

O firma ce are nevoie de aceste servicii va primi de la comisionarul vamal consultanta si reprezentare, pentru a-si duce la bun sfarsit toate activitatile de pe plan international.

Dupa cum bine stim, in urma procesului de import, exista anumite taxe ce trebuie platite statului. De acestea se poate ocupa comisionarul vamal, in situatia in care titularul operatiunii nu a facut acest lucru.

Actele vamale se vor completa corect, cu toate datele prevazute in formularele aflate in vigoare.

Printre sarcinile oricarui comisionar vamal se numara si declararea marfurilor in detaliu, deoarece nu toate produsele pot fi trecute prin vama, existand o lista cu marfuri interzise.

Avand in vedere ca el este raspunzator pentru orice neregula aparuta, el va verifica cu atentie fiecare colet, despachetand si impachetand la loc, fara a-i deprecia continutul.

Firmele din Romania tind sa isi dezvolte din ce in ce mai mult activitatea si la nivel international, prin exportarea produselor fabricate. Tocmai de aceea, comisionarii vamali sunt din ce in ce mai solicitati.

Concluzionand, functia de comisionar vamal are o importanta majora in Romania. Firmele ce se ocupa de import export sunt cele care apeleaza cel mai des la serviciile acestuia, pentru a putea sa isi desfasoare activitatea in conditii cat mai bune, asigurandu-se un flux continuu al marfii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *