Search in:

10 lucruri de care sa tii cont inainte de a cumpara un apartament

Primul apartament este un pas important, fiind o alternativa mai ieftina spre deosebire de case, si accesibila oricui indiferent de varsta si statut financiar.

Daca te afli in situatia in care te-ai saturat sa platesti chirie, sau te muti din casa parintilor, si esti pe punctul de a iti cumpara primul apartament, sunt cateva aspecte de care este bine sa tii cont.

Cu siguranta esti entuziasmat, ai luat la rand anunturile imobiliare, te uiti peste anunturi cu apartamente de vanzare, insa este o decizie pentru cativa ani sau poate pentru toata viata, asa ca nu mai bine nu actiona din impuls.

Iata cateva ponturi utile:

Decide-te in privinta zonei in care vrei salocuiesti:

De obicei decizia aceasta este datorita jobului, proximitatea prietenilor, aproape de centru, sau dimpotriva mai departe de oras, pentru liniște. Indiferent de motiv va fi necesar sa petreci ceva timp in zona, sau cel putin sa cauti multe informatii inainte.

Verifica valoarea apartamentului

Inainte de a cumpara, asigura-te ca platesti pretul corect. Discuta cu agenti imobiliari si verifica vanzarile recente din zona. Nu te baza pe o singura parere. Daca iti doresti un apartament cu 2 camere, asigura-te ca nu platesti pretul unui apartament mai mare. Cere parerea unui evaluator si asigura-te ca ceea ce ai cumparat reflecta suma oferita la schimb.

Vizioneaza cat mai multe apartamente

Daca te-ai decis asupra tipului de apartament vizioneaza cat mai multe de acest fel, pentru a-ti forma o idee despre ce poti primi pentru acei bani. In plus astfel poti afla si ce nu vrei, sau vrei sa eviti.

Aproape de facilitat

Poate nu e cazul daca detii o masina dar apropierea de mijloacele de transport si alte facilitati este un avantaj demn de luat in calcul. Cum ar fi magazine, parcuri, scoli, sali de sport, restaurante, sau orice este inclus in stilul tau de viata.

Cladirile din jur si vecinii

Cand alegi un apartament, fie ca este aproape de cluburi, cafenele, zona centrala, ia in considerare zgomotul, traficul, sau muzica pana la ore tarzii. Toate acestea iti vor afecta calitatea vietii? Poate ar trebui sa vizitezi zona in orele aglomerate sau seara, pentru a vedea cum ti se pare. Este bine să intrebi proprietarul cum sunt vecinii si ce varste au. Pentru ca va trebui sa locuiti in aceeasi cladire si ar fi bine sa aveti stiluri de viata similare.

Cat de veche e cladirea?

Este unul din aspectele cele mai importante. Necesita reparatii sau inlocuirea instalatiilor? Ar fi bine sa soliciti raportul unui arhitect sau inginer referitor la cladire, inainte de a te decide sa cumperi. Ce tip de structura are, daca observi crapaturi in pereti sau mucegai.

Securitatea

Cladirea este sigura? Poate intra oricine in ea? Sunt camere de supraveghere? Toate aceste aspecte contribuie la confortul si siguranta traiului de zi cu zi.

Orientarea

Apartamentul este orientat catre soare? Sau este mai degraba umbros. Sau sunt clădiri inalte in zona care blocheaza lumina soarelui. Are balcon pe care te poti bucura de priveliste, sau sa bei cafeaua dimineata?

Facturile si cheltuielile

Cat costa lunar intretinerea si facturile? Multe persoane nu iau aceste aspecte in considerare, dar sunt cheltuieli care vor fi lunare, si ar fi bine sa le cunosti dinainte.

 Parcare

Daca ai masina, este un aspect extrem de interesant. Parcarea va fi inclusa, sau exista taxe separate. Intreaba proprietarul inainte de a cumpara, pentru a sti ce demersuri sunt necesare.

Acestea sunt cateva aspecte generale, care cu siguranta iti vor fi de folos pentru a lua cea mai buna decizie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *