Inainte sa pornesti la cumparaturile mobilei, fa niste masuratori estimative ale apartamentului sau ale spatiului pe care doresti sa il mobilezi. Uita-te atent la tevi, grinzi, conducte, ferestre, intrerupatoare, prize si alte chestii care ar putea sa complice lucrurile. Fii atent si la parchet si la culoarea usilor.
Stabileste-ti cu aproximatie un buget pe care vrei sa-l aloci achizitionarii de mobila. Vei intalni o serie de preturi, unele justificate, altele nu, insa pentru a-ti simplifica munca, uita-te cu atentie in portofel si repartizeaza-ti finantele mai ceva ca ministrul.
Alt lucruri pe care neaparat trebuie sa il stii inaintea vanatorii de mobila este legat de materiale. Exista cateva mari clase de materiale utilizate pentru producerea unui mobilier de calitate: clasicul PAL, MDF-ul (ceva mai rezistent, mai elegant si… putin mai costisitor decat PAL-ul. Permite frezarile si te ajuta sa dai o linie eleganta mobilierului), sticla sablata, lemn masiv. De obicei mobila este din PAL, iar fronturile, adica exact ceea ce se vede la exterior, se realizeaza din MDF, lemn masiv etc.
Alege o canapea extensibila import Germania si bucura-te de calitatea adevarata a produselor.
Trebuie sa mai stii ca pretul mai mic sau mai mare al mobilierului este dat de accesoriile folosite. De la sertarele care nu se trantesc datorita amortizarilor ultramoderne si pana la deschiderile ingenioase. Si cum in viata totul se plateste, acelasi lucru este si in cazul mobilei. Ce trebuie avut in vedere este cu totul altceva. Mobila pe care o cumperi vrei sa o folosesti pe termen lung. Nu se face usor si nici nu se arunca dupa cateva zile. Asa ca o dotare mai buna s-ar putea sa te ajute pe termen lung.
Daca tot te-ai decis sa schimbi mobila, incearca sa realizezi toate produsele la acelasi producator de mobilier. Altfel poti negocia discounturile daca mobilezi un apartament si altfel stai de vorba daca vrei sa cumperi un simplu pat.
In cazul in care spatiul va avea ca scop doar primirea oaspetilor, piesele de mobilier si elementele decorative pot fi realizate chiar si din materiale mai delicate. Daca este vorba insa de un living ce va fi folosit intens in locuinta unei familii in care sunt si copii mici, mobila de living va trebui sa fie una rezistenta, atat la utilizare intensa, cat si la pete.
Aranjarea mobilei presupune mai mult decat o simpla pozitionare a pieselor. De obicei, cand vine momentul de a plasa mobila, nu acordam mereu atentia cuvenita ci alegem optiunile cele mai la indemana. Insa, e bine de stiut ca felul cum aranjezi mobila poate influenta atmosfera unei camere si crea functii la care nu te-ai gandit. Haideti sa exploram cateva idei care sa va ajute pe viitor in reamenajare.
Functionalitatea este primul cuvant cheie. In functie de spatiu e necesar ca anumite piese de decor sau mobila sa fie usor accesibile. De exemplu, in bucatarie iti doresti sa ai la indemana ustensilele pentru gatit, iar in birou, toate cartile si materialele necesare pentru studiu. In functie de aceste criterii, veti sti si cum sa va aranjati mobilierul.