Search in:

Anularea certificatului de moștenitor

I. Anularea certificatului de moștenitor.  Cândea Law Office are în cadrul acestuia avocați specializați în domeniul dreptului succesoral, iar dată fiind expertiza dobândită avocații cabinetului Cândea Law Office în problemele de drept succesoral, în cadrul acestui articol avem plăcerea de a vă prezenta o scurtă incursiune în instituția anulării certificatului de moștenitor.

II. Anularea certificatului de moștenitor.Înainte de toate, apreciez apreciem oportun a fi făcute câteva precizări asupra certificatului de moștenitor.

Potrivit Codului civil,  certificatul de moștenitor se eliberează de către notarul public, iar acesta face dovada calității de moștenitor, dovada dobândirii sezinei de către succesorii nerezervatari, cât și dovada transmiterii cotelor succesorale către succesorii acceptanți.

Din păcate, Codul civil tratează sumar instituția certificatului de moștenitor, motiv pentru care, pentru completarea normelor de drept civil este necesar să ne aplecăm asupra Legii notarilor publici.

Cororborând dispozițiile legale care statuează asupra certificatului moștenitor din cuprinsul celor 2 legi anterior citate, putem conchide că certificatul de moștenitor este ultimul act care se eliberează de notarul public în urma parcurgerii procedurii succesorale notariale, iar efectul principal al acestuia este acela de transmitere a masei succesorale către succesorii acceptanți.

III. Anularea certificatului de moștenitor.

Înainte de a discuta de anularea certificatului de moștenitor este esențial ca în principal să facem distincția între cauzele de nulitate, anume între cazurile de nulitate absolută, și cazurile de nulitate relativă.

Potrivit Codului civil, un caz de nulitate absolută a certificatului de moștenitor este acela în care unul dintre moștenitori nu a fost chemat la dezbaterea succesiunii  sau participarea la dezbaterea succesiunii a unei persoane care nu are calitatea de succesor.

Pe de altă parte, în cazurile de nulitate relativă intră acele situații în care la dezbaterea succesiunii succesorii nu au fost de acord cu cotele atribuite sau dacă la dezbaterea succesiunii a participat un succesor incapabil.

IV. Anularea certificatului de moștenitor.

Fie că vorbim de incidența unor cazuri de nulitate absolută, fie că vorbim de incidența unor cazuri de nulitate relativă procedura anulării certificatului de moștenitor este similară.

Anularea certificatul ce moștenitor are loc numai pe cale judiciară, anume în fața instanțelor de judecată. Așadar, moștenitorul care a nu a participat la dezbaterea succesiunii, deși acesta era îndreptățit la o anumită cotă succesorală din masa succesorală lăsată de defunct, poate formula o cerere de chemare în judecată împotriva celorlalți succesori care au participat la dezbaterea succesiunii prin care să solicite anularea certificatului de moștenitor și chiar dezbaterea succesiunii în fața instanței de judecată.

De asemenea, în cazul incidenței vreunui caz de nulitate relativă, anume când unuia dintre succesori nu a fost de acord cu cota succesorală atribuită, contextul cel mai frecvent întâlnit  fiind acela în care i s-a greșit conta succesorală, succesorul vătămat poate solicita printr-o cerere de chemare în judecată anularea certificatului de moștenitor.

Anularea certificatului de moștenitor trebuie cerută într-un anumite termen? Este una dintre întrebările care au fost puse de clienții Cândea Law Office.

Răspunsul este, atât da, cât și nu, iar acest răspuns este strâns legat cazul de nulitate incident. Mai exact, în situația în care în cauză este incident un caz de nulitate absolută, conform codului civil, succesorul vătămat poate cere oricând anularea certificatului de moștenitor.

Pe de altă parte, dacă în cauză este incident un caz de nulitate relativă, moștenitorul care se consideră vătămat trebuie să solicite anularea certificatului de moștenitor în termenul general de prescripție. Astfel, acesta trebuie să ceară anularea certificatului de moștenitor în termen de trei ani de la momentul eliberării certificatului de moștenitor.

În mod evident, ținând cont de faptul că anularea certificatului de moștenitor poate fi tranșată doar în fața instanței de judecată, cererea prin care instanța este investită cu anularea certificatului de moștenitor trebuie motivată temeinic, atât în fapt, cât și în drept.

Dacă aveți nevoie de serviciile unui avocat specializat în anularea certificatului de moștenitor, nu ezitați să ne contactați. Suntem aici pentru a vă oferi suportul și reprezentarea necesară în problemele legate de drept succesoral. Avocații specializați în succesiuni din cadrul Cândea Law Office vă stau la dispoziție pentru a vă ghida prin procesul anulare a certificatului de moștenitor și nu numai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *