Search in:

Cateva lucruri despre acuarele

Cine nu a auzit de acuarele pana acum?

Le folosesc copiii in scoli si pictorii in marile lor picturi. Sunt acele obiecte pe care mamele le cumpara de la magazine atunci cand incep copiii scoala, iar pasionatii de pictura le miros in magazine specializate visand la pictura care sa smulga lacrimi sau sa aduca zambete pe fetele curiosilor.

Ce reprezinta acuarelele?

acuareleAcuarela este o vopsea obținuta din pigment pulbere, amestecat cu liant (guma arabica) si aditivi si ulterior este diluata cu apa. Acuarelele sunt culori pe baza de apa si se usuca foarte repede, ceea ce este favorabil pentru ca pictura sa poata fi pictata oriunde si oricand.

Caracteristica generala pentru orice acuarela o reprezinta transparenta culorilor.

Albul hartiei ofera lumina care este necesara sa fie prezervata in zonele luminoase. Ea permite colorarea rapida a desenelor schitate in tus sau in creion. Tehnica aceasta a fost folosita incepand cu secolul al XIX-lea pentru ilustrarea cartilor, in special a celor pentru tineret si actual, este folosita alaturi de guasa la crearea benzilor desenate si a desenelor animate traditionale.

Acuarelele se pot folosi in mai multe metode:

Acuarela poate fi folosita in maniera traditionala ,,ud pe ud” , adica hartia este umezita in prealabil si culoarea diluata este asternuta in straturi suprapuse intarind concentratia culorilor. Aceasta tehnica este folosita si in timpurile noastre datorita faptului ca intreaga suprafata este umeda si pigmentii migreaza. Nu se obtin zone de alb pur, nici contraste locale dintre alb si zonele intens colorate.

Acuarelele mai sunt folosite in tehnica ,,ud pe uscat”. Culoarea se aplica in tuse umede pe hartia uscata, prin care se obtin niste forme clare cu contururi bine delimitate. Aceasta maniera penrmite putine retusuri, si tocmai de aceea, in caz de gresala este greu de redat luminozitatea hartiei.

Acuarela mai poate fi realizata ,,uscat pe uscat”. Probabil ca este cea mai usoara metoda, si cea mai folosita totusi. Este metoda prin care pictaza copii. Se aplica culoarea care este foarte putin diluata cu apa, pe hartia uscata. Aceasta metoda este folosita pentru evidentierea detaliilor si poate fi destul de amanuntita.

Se pot corecta greselile facute cu acuarelele pe hartie?

Daca totusi se greseste desenul in acuarele , se aplica o bucata de servetel pe zona respectiva inainte de uscare, iar cand culoarea s-a uscat, se reumezeste servetelul si se aplica in acelasi loc. Cand culoarea s-a uscat, probabil ca nu se va mai putea elimina complet ci doar o parte din culoare , mai ales daca pigmentul este unul care pateaza. Orice greseala se poate corecta cu mici modificari si cu rabdare.

Acuarelele sunt acele obiecte care ne ajuta sa ne dezvaluim latura creativa, dar si jucausa. Doar ne aduc aminte de copilarie, de orele de desen in care ne chinuiam zadarnic sa dam culoare viselor noastre. Bineinteles ca niciodata nu reuseam sa desenam ce ne imaginam si eram dezamagiti. Aceia care au avut talent la acele ore si care au studiat desenul au ajuns sa creeze opere de arta sau macar lucrari demne de privit in vitrina vreunei batranici care vinde ustensile de pictura pe o strada prafuita, mai veche decat numele sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *