Search in:

Ce este terapia Schroth?

Terapia Schroth este utilizata ca o forma de tratare a scoliozelor aparute fara o cauza cunoscuta. Aceasta modalitate de tratament este foarte importanta pentru dezvoltarea muschilor interni ai cutiei toracice, in vederea corectarii deformatiilor care apar la nivelul coloanei vertebrale.

Practic, terapia Schroth presupune o serie de exercitii realizatede catre un cadru specializat, avand drept obiectiv principal corectarea asimetriilor datorate de scolioza.

Acest tip de terapie solicita implicarea din partea pacientilor, exercitiile sunt efectuate in functie de severitatea bolii si gradul de curbura al acesteia. Foarte importanta este pozitia bratelor. Respiratia are un rol de corectare, tehnica directionand respiratia spre portiunile afectate de scolioza.

Terapia-Schroth-1Respiratia ajuta la progresul capacitatii pulmonare. O sedinta de terapie dureaza in jur de 60 de minute, dupa care foarte importanta este continuarea acestor exercitii si acasa, pentru a se mentine o postura corecta.

Terapia trebuie insotita de purtarea unui corset special, care mentine pozitia corecta a coloanei vertebrale. In general, tehnica Schroth se utilizeaza la copii, deoarece boala apare deseori in timpul pubertatii, cand are loc o crestere rapida. Scolioza se manifesta predominant la persoanele de sex feminin, in 80% din cazuri.

Terapia Schroth se recomanda chiar din copilarie, de la varsta de 8 ani, pentru a putea vindecata mai usor aceasta afectiune.

Inainte de inceperea tratamentului, foarte importanta este diagnosticarea corecta a tipului de scolioza. Cateva dintre obiectivele terapiei Schroth sunt reducerea semnificativa a durerii, imbunatatirea aspectului fizic, reducerea gradului de deformare al coloanei vertebrale, stoparea avansarii acestei boli, precum si stabilizarea unei posturi corecte.

Tehnica Schroth a aparut inca de la inceputul anilor 1900, aceasta denumire provine de la persoana care a conceput-o, Katharina Schroth.

In zilele noastre, acest tip de tratament este foarte utilizat, datorita efectelor benefice asupra scoliozei. Katharina, de origine germana, a pus bazele acestei tehnici, ca urmare a propriei suferinte. Din Germania, tehnica a devenit cunoscuta in intreaga lume.

Exercitiile sunt personalizate in functie de tipul de curbura, adresandu-se in special deformarilor lombare si de la nivelul trunchiului.

Tehnica Schroth poate crea o stare de echilibru la nivelul corpului, realizandu-se o functionare optima a musculaturii. Fiind o terapie de lunga durata, in primele luni exercitiile se fac in prezenta kinetoterapeutului, de cateva ori pe saptamana, apoi pacientul va continua exercitiile individual, la el acasa. Acest program este singurul care abordeaza tridimensional aceasta afectiune.

Scolioza se trateaza cu succes la copii,exercitiile de tonifiere urmaresc stimularea senzitivo motorie.

Tehnica Schroth poate ajuta si la preventia unor deformatii aflate in stadii incipiente. Totodata, datorita complexitatii, va poate ajuta sa scapati de interventiile chirurgicale, fiind utila chiar si pentru formele grave de scolioza.

Avantajele utilizarii tehnicii Schroth sunt eficienta rapida,in doar cateva saptamani de la debut, posibilitatea practicarii si individual, la domiciliu si invatarea foarte rapida a exercitiilor.

In cazul in care observati orice asimetrie pe coloana vertebrala a tanarului, adresati-va unui cabinet de kinetoerapie, iar specialistii va vor ajuta sa depistati tipul de scolioza si vor incepe imediat procedurile de vindecare.

Rezultatele pozitive sunt conditionate si de perseverenta pacientilor, dar si de priceperea personalului calificat. Pentru tratarea acestei boli trebuie sa incepeti exercitiile inca de la primele semne, asadar nu ezitati sa consultati un cabinet de specialitate. Imediat dupa radiografia intregii coloane si depistarea tipului de scolioza, vor incepe exercitiile si masajele, foarte benefice pentru scolioza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *