Search in:

Ce procedee se folosesc in tratarea apei de nitrati?

Ce sunt nitratii?

Nitratii in apa de baut sunt o problema de sanatate pentru unele mici alimentari cu apa potabila. Cei interesati de mentinerea sanatatii lor si neracordati la un sistem public de alimentare cu apa potabila trebuie sa cunoasca de ce e importanta tratarea apei de nitrati.

Cum ajung nitratii in apa?

Contaminarea cu nitrati apare atunci cand exista mai mult nitrat in sol decat pot folosi plantele si cand apa se poate deplasa cu usurinta prin sol si roca de baza. Excesul de nitrat poate fi purtat prin sol in alimentarile din apele subterane prin irigatii, apa de ploaie, si dezghetul zapezii. Acest lucru se intampla in special in cazul in care solul este nisipos, cu pietris, sau putin adanc peste roca de baza de calcar poros. Nitratul in exces in sol se poate acumula in mai multe moduri.

Cum aflam daca apa este contaminata cu nitrati?

Pentru ca nitratul este incolor, fara gust, si fara miros, apa trebuie sa fie testata chimic ca sa se determine daca este contaminata. Daca in alimentarile cu apa furnizate de un serviciu public este sarcina acestuia sa faca teste privind calitatea apei si contaminantii gasiti in ea, in cazul alimentarilor cu apa private aceasta este sarcina proprietarilor acestor lucrari. Determinarea cu precizie a nivelului de nitrati din put poate fi dificila, deoarece nivelurile de nitrati variaza in functie de perioada anului.

Pentru a va proteja sanatatea familiei voastre si animalelor domestice, testele de apa ar trebui facute anual, pentru bacterii, solide dizolvate total si pH.

Cum putem trata apa de nitrati?

 Inainte de punerea in aplicare a oricarui proces de tratament, este important sa se incerce sa se localizeze si sa se diminueze sursa nitratilor. Uneori, instalarea unui nou put poate produce apa cu mai putin nitrat si nitrit. Acest put ar trebui sa ia apa dintr-un orizont geologic diferit, pentru ca acesta sa aiba o sansa rezonabila de a evita sau de reducere a contaminarii.

Nitratii si nitritii pot fi indepartati din alimentarile de apa in mod curent prin distilare, osmoza inversa, schimb ionic si denitrificare biologica.

O solutie simpla, aplicabila pentru cantitati mici de apa potabila, este apa imbuteliata. Aprovizionarea cu apa imbuteliata in containere asigura o apa sigura pentru consumul direct sau prepararea de ceaiuri, lapte din formule de lapte praf, supe, etc., pentru persoanele sensibile cum ar fi sugarii, femeile gravide sau care alapteaza, batrani, persoane cu sistemul imunitar slabit, etc. Un avantaj al acestei metode este ca se pot alege ape cu continut ridicat de metale alcaline, ce sunt favorabile sanatatii acestor persoane prin furnizarea de nutrienti precum calciu si magneziu necesari formarii oaselor.

Deci primul pas ce trebuie realizat pentru tratarea apei de nitrati este sa luati legatura cu un laborator autorizat, certificat in analize pentru apa potabila. Specialistii acestui laborator va vor informa asupra procedurii de culegere a probelor de apa si va vor da recipiente sterile cu conservanti pentru aceste probe. Conservantii au rolul de a evita o pierdere a nitratului din proba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *