Despre o scrisoare de garantie bancara vom vorbi in cele ce urmeaza, si va voi prezenta niste informatii culese de la cei de la SC Vis La Vie SRL, sunand la numarul 0771731869. Am sunat la ei pentru a vedea la ce se refera de fapt o scrisoare de acest tip, si voi prezenta informatiile obtinute. In primul rand am aflat ca scrisoarea de garantia bancara, reprezinta dupa cum ii spune si numele o garantie, ce este oferita de catre o unitate bancara, la solicitarea unui client. Acest client este de cele mai multe ori angajat in anumite rapoarte de productie, comert, sau prestari servicii, si are calitatea de debitor principal. Prin aceasta scrisoare de garantie se pot oferi mai multe tipuri de ganratie si este esential ca din cuprinsul acestei scrisori sa rezulte intentia partilor, si tipurile de garantie, conform careia se va incheia intelegerea. De asemenea putem spune ca prin articolul 2321 NCC se reglementeaza ca scrisoarea de garantie este un obiect de garantie autonoma, si poate avea un caracter autonom de garantie, si nu trebuie sa existe nici un semn de intrebare in cuprinsul acesteia. Totul trebuie sa fie cat se poate de clar, si sa se inteleaga exact cine este beneficiarul, debitorul principal, sau garantul. Trebuie de asemenea sa fie stabilit si tipul de garantie ce se include in scrisoare, iar acest lucru este esential pentru a determina conditiile, in care se va realiza executarea garantiei. In ceea ce priveste garantia autonoma, emitentul este banca, iar beneficiarul poate executa banca, printr-o simpla cerere, sau prezentarea unor documente ce au fost incluse in scrisoare. In acest sens, nu va mai trebui sa se faca anumite verificari asupra raportului juridic, dintre creditor, beneficiarul garantiei si debitor, ordonator.
O scrisoare de garantie bancara poate oferi multe beneficii, deoarece nu va mai fi nevoie de multe documente pentru ca beneficiarul sa intre in posesia unor bunuri, insa trebuie incluse in cadrul acestor scrisori, toate datele importante, si de care trebuie sa se tina cont. Despre o scrisoare de acest tip mai putem spune ca este un inscris constitutiv, si are un titlu de valoare, iar existenta acesteia depinde foarte mult de emiterea in forma materiala. Ea va fi valabila din momentul in care a fost creata material, pana in momentul in care expira termenul inscris pe ea. Exista mai multe tipuri de scrisori de garantie , in functie de obligatia garantata, si in continuare vom prezenta cele mai des intalnite tipuri de scrisori de garantie. Aceste scrisori de garantie bancara, pot fi cele de participare la anumite licitatii. Despre acestea putem spune ca acestea sunt depuse de catre participanti, atunci cand vor dori sa participe la o licitatie, conform legii, sau a caietului de sarcini. Astfel, aceasta garantie se va crea procentual in functie de valoarea ofertei, si produsul sau serviciul pentru care se face licitatia.
Exista si scrisoare de garantie bancara pentru buna executie, iar in acest sens se va garanta faptul ca executarea termenilor, si a obligatiilor va fi cea inclusa in oferta depusa anterior. In caz contrar se poate retrage aceasta garantie de catre beneficiarul ei. Si scrisorile de garantie pentru restituirea avansului platit sunt incluse in randul acestor elemente, iar cumparatorul platitor, se va asigura de faptul ca avansul ii va fi restituit in cazul in care vanzarea finala nu va mai avea loc. Nu in ultimul rand in cazul acestor instrumente bancare putem vorbi si despre scrisorile de garantie pentru plati, iar in acest sens se aplica aceasta scrisoare, daca plata va avea loc la o alta data, fata de livrarea unor produse sau servicii. Acestea sunt informatiile obtinute despre aceste scrisoare de garantie bancara, si puteti sa le luati in calcul in cazul in care in perioada urmatoare veti avea si dumneavoastra nevoie de instrumente bancare de acest tip pentru garantarea unor bunuri sau servicii, si nu in ultimul rand participarea la licitatii.