O treime din numarul total de decese la nivel mondial este cauzat de bolile cardiovasculare, care constituie astfel principala cauza de deces pe plan mondial. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, exista peste 300 de factori de risc asociati cu bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru bolile cardiovasculare afecteaza in prezent oamenii din intreaga lume. Contrar unei convingeri generale potrivit careia bolile cardiovasculare afecteaza in special barbatii din tarile dezvoltate, peste 80% din decesele produse de bolile cardiovasculare au loc in tari cu un nivel mediu si scazut de viata, aproape in mod egal in randul barbatilor si al femeilor.
Altele (infarctul miocardic), dimpotriva, se pot manifesta intr-un mod dramatic printr-un stop cardiorespirator sau printr-o insuficienta cardiaca. Totusi, cel mai adesea, simptome evocatoare marcheaza evolutia unei boli cardiace. Alege sa verifici ce se intampla cu tine la cardiologie Iasi.
Poate fi vorba de o respiratie dificila, anormala, in timpul eforturilor fizice, de palpitatii (impresie anormala de a-ti simti bataile propriului cord), de sincope (incetare subita – temporara/momentana sau definitiva) a functiei inimii, cu intreruperea respiratiei si pierderea sensibilitatii si a miscarilor voluntare), deseori datorate unei incetiniri excesive a batailor cordului sau unei prabusiri a debitului cardiac, de scadere a tensiunii arteriale sau de angina pectorala. Alte semne, insa, nu te duc cu gandul nici macar aproape de disfunctionalitatile cardiace.
Cele mai raspandite boli ce afecteaza aparatul cardio-vascular sunt cardiopatia ischemica (manifestata prin dureri anginoase, uneori chiar infarct miocardic si tulburari ale ritmului cardiac) si hipertensiunea arteriala.
Persoanele predispuse afectiunilor cardiace au, in general, peste 50 de ani si sufera de hipertensiune arteriala, diabet, hipercolesterolemie si obezitate, la care se adauga si istoricul familial. Pe langa acestea fumatul si stilul de viata sedentar contribuie la dezvoltarea afectiunilor cardiace. Acesti factori de risc diferiti actioneaza in principal la nivelul arterelor, in special la nivelul arterelor inimii. Alege, de asemenea, un cardiolog bun Iasi.
Ei sunt responsabili de formarea, pe peretii arterelor, de placi constituite din depozite de grasimi, numite placi de aterom, care jeneaza circulatia si reduc aportul de sange la inima. Asocierea la aceeasi persoana a mai multor factori de risc (fumat, stres, hipertensiune arteriala, alcoolism etc.) creste considerabil riscul pentru aparitia unei boli cardiovasculare.
Numeroase studii au evidentiat legaturile dintre alimente si bolile cardiovasculare. Unii specialisti sugereaza ca riscul de infarct miocardic e redus in situatia in care alimentatia e bogata in fibre, adica in fructe, in legume, mai ales in cereale. Alte pareri evoca efectul protector pe termen lung al pestelui, care amelioreaza nivelul grasimilor circulante din sange si scade presiunea arteriala.
In fine, consumul moderat de alcool, in special de vin, ar reduce riscul pentru bolile cardiovasculare, mai ales pentru infarctul de miocard. Alti factori de risc par sa joace un rol secundar in aparitia bolilor cardiovasculare. Este vorba in special de cresterea anormala a nivelului de acid uric in sange (hiperuricemie) si de unele tulburari metabolice (de exemplu, cele referitoare la calciu).