Search in:

Comunicare eficienta printr-un chat Bacau

Comunicarea este o conditie generala si totodata necesara a aparitiei si manifestarii vietii psihice umane. Fara a comunica intr-un fel sau altul cu ambianta, niciuna din posibilitatile de raspuns ale unei fiinte nu ar fi adecvat folosita.

Cercetarile au aratat ca 93% din comunicarea umana interpersonala este non-verbala. Felul in care corpul se misca, expresiile fetei, maniera grabita de vorbire, pozitia corpului, lungimea parului – toate aceste elemente trimit mesaje mult mai convingatoare, decat orice cuvant. Se estimeaza ca o mie de factori non-verbali diferiti contribuie la mesajele pe care le trimitem, in cadrul oricarei interactiuni. Este mult mai usor sa te exprimi in zilele noastre prin aceasta metoda, printr-un chat cu care sa faci schimb de mesaje cu interlocutorul tau.

Dimensiunea psihologica este esentiala in atractia pentru tehnologie, in sensul in care se intersecteaza cu tendinta de individualizare a persoanelor. In spatiul virtual, oricand, oricine poate actiona in timp real, fara intermediari, fara filtre sau ierarhie. Nu trebuie sa asteptam, actionam si obtinem un rezultat imediat. Acest lucru da impresia unei libertati absolute, confundata uneori cu un sentiment nejustificat de putere.

Problema nevoii de “mai mult timp” este rezolvata, fara dificultate. Mediul virtual reprezinta o lume deschisa, accesibila tuturor, care acorda sanse egale fiecaruia, fara sa tina cont de educatie, clasa sociala sau apartenenta religioasa. Ceea ce atrage la acest spatiu virtual este abundenta, libertatea, lipsa contrulului. Mediul online ia forma unei societati utopice, in care oamenii sunt liberi, capabili sa evolueze doar prin intermediul propriilor puteri.

Un aspect pozitiv, sub forma unui progres real al internetului il reprezinta accesul la bazele de date; o persoana poate sa acceseze si sa obtina singura informatiile de care are nevoie, in timp real. Singura limita in acest sens e gradul de competenta al fiecarei persoane.

Accesul la intreaga informatie nu poate inlocui competenta prealabila de a sti ce informatie sa cauti si ce sa faci cu ea. Simplul acces nu inlocuieste ierarhia stiintei si cunostintelor si ar fi o exegerare sa credem ca ne putem imbunatati performantele prin simpul acces la informatie, fara sa nu depunem un minim de efort, dar mediul virtual creeaza pentru unii oameni ideea ca pot “pacali” evolutia fireasca si ca pot sari peste anumite etape ale dezvoltarii umane.

De asemenea, un alt aspect pozitiv il reprezinta faptul ca accesul la internet indeplineste nevoia de a actiona, in sensul ca indivizii gasesc aici un  loc care le ofera stiinta, documentare si cunoastere, instrumente esentiale pentru castigarea unui loc cat mai bun in competitia sociala.

In antiteza cu beneficiile oferite de accesul la calculator si, implicit la mediul virtual, principalele dezavantaje ale accesului la internet sunt reprezentate de izolarea persoanei, lipsa timpului pentru comunicarea interumana reala si lipsa transparentei actiunilor din mediul internautic. Astfel, in realitatea virtuala, in care oamenii sunt eliberati de toate constangerile si regulile morale si sociale, povara singuratatii este foarte reala, iar intrarea in contact cu cineva a devenit foarte dificila. Poti sa te descurci perfect in mediul on-line, iar in viata reala sa ai mari dificultati in a intra in dialog cu o alta persoana. Profesorii atrag atentia ca elevii buni la calculator sunt, pe de parte buni la invatatura, iar pe de alta parte, au dificultati de relationare. Acest fapt atrage atentia ca mediul virtual nu rezolva probleme trecerii de la comunicarea tehnologica la comunicare umana, intotdeauna exista un moment in care trebuie sa vorbesti, efectiv, cu o persoana.

In concluzie, foloseste-te de beneficiile unui chat si converseaza cu persoanele din viata ta, mai ales cu cele cu care nu te poti intalni atat de des, insa nu neglija niciodata comunicarea cu persoanele din jurul tau fata in fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *