Search in:

Cum sa alegi un instructor auto cu experienta?

Toti cursantii care incep sedintele de condus isi doresc sa ia examenul auto din prima incercare, insa nu toti reusesc acest lucru. Pentru a reusi sa iei examenul auto cu brio, conteaza si cat de mult de implici, dar si cat de implicata este persoana care te invata.

Nimeni nu ne naste invatat, dar acest lucru nu inseamna ca nu te poti perfectiona. Inceputul intotdeauna este mai greu pana te adaptezi si pana de obisnuiesti cu principiile de baza, dar daca ai alaturi un instructor auto care sa stie cum sa iti explice, totul va fi mult mai usor.

Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand iti alegi intructorul auto pentru obtinerea permisului de conducere?

Un instructor auto cu experienta te va incuraja sa devii cea mai buna versiune a ta la volan. Cum spuneam si in randurile de mai sus, inceputul este intotdeauna mai greu pana cand reusesti sa te acomodezi. Ulterior, te vei invata cu principiile de baza si iti va fi mult mai usor sa gestionezi situatia. Insa pentru acest lucru ai nevoie de un instructor auto care sa stie care sunt punctele tale slabe pentru a le imbunatati si care sa stie care sunt si punctele tale tari pentru a le exploata la maximum.

Un instructor auto cu experienta care vrea sa devii un sofer prudent iti va testa reflexele. Este foarte important pentru un sofer sa aiba reflexe bune, pentru a evita posibilele accidente si pentru a-si salva viata, intr-o situatie mai grava. Un astfel de instructor va cauta mereu sa te puna in situatii limita, sa te faca sa iei decizii rapide si corecte, punand mai presus condusul prudent, condusul in siguranta. Pe langa semnele de circulatie pe care trebuie sa le respecti, va trebui sa fii atent si la cei din jurul tau. Uneori este mai bine sa le anticipezi miscarile (in masura in care se poate), decat sa te ia prin surprindere si sa se provoace un accident rutier.

Un instructor auto cu experienta iti va vinde si cateva ponturi despre condus, pe langa respectarea codului rutier. De exemplu, cand circula mai multe masini in aceeasi directie cu tine si iti obtureaza vederea, fii atent intotdeauna daca acestea incetinesc. Cel mai probabil acestea reduc viteza, pentru ca au remarcat un pieton ca traverseaza strada, asa ca cel mai bine ar fi sa incetinesti si tu pentru a te asigura ca nu este niciun pericol.

Un instructor auto cu experienta va fi sincer cu tine. In aceasta situatie, sinceritatea este o calitate de care ai nevoie, pentru ca nu este in avantajul tau nici daca te lauda si iti supraestimeaza capacitatea de condus, dar nici daca te subestimeaza. Efectele sunt daunatoare pentru ambele situatii. Cand ai sentimentul fals ca esti priceput, esti mult mai predispus pericolelor, pentru ca nu ti-a fost explicat ce trebuie sa lucrezi mai mult, ce ar trebui sa perfectionezi. Cand ai sentimentul ca nu te pricepi deloc oricat ai incerca si te simti descurajat, simti ca nici nu mai merita efortul sa incerci. Nu intotdeauna descurajarea cursantului are ca efect motivarea acestuia.

Asadar, daca vrei sa ai o experienta placuta pe parcursul sedintelor de condus si sa iei examenul auto cu brio, va trebui sa ai alaturi un instructor auto cu experienta care sa te ajuta sa devii un sufer in adevaratul sens al cuvantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *