Daca ai decis sa mergi la nutritionist, in primul rand ii vei spune care este problema ta. In functie de aceasta, specialistul iti va pune o serie de intrebari referitoare la modul tau de viata, alimentatie, daca ai mai apelat vreodata la un specialist, daca ai mai urmat vreun alt regim si daca acesta a avut sau nu rezultate etc.
Prima vizita dureaza aproximativ o ora. Daca ai probleme de greutate, nutritionistul iti va explica pe larg principiile unei diete sanatoase si importanta unui regim de viata cat mai echilibrat. „Dieta pentru persoana in cauza va fi recomandata numai dupa efectuarea analizelor medicale” – completeaza specialistul. Daca nu le ai la tine in momentul in care ajungi la cabinet, le poti face dupa aceea si le aduci ulterior. Este vorba de analize de sange, ale glandei tiroide si de urina. In functie de acestea, vei primi o dieta personalizata. Alege un nutritionist bun Iasi si vei vedea ca totul va fi bine. Analizele trebuie sa fie recente, trebuie sa nu fi trecut mai mult de sase luni de la efectuarea lor.
Potrivit specialistului, dieta personalizata ti se va da in functie de regimul de viata: activitatea pe care o desfasori zilnic, varsta, sex, inaltime, greutate, dar si in functie de preferintele culinare. Cheia oricarui regim este nu doar sa aiba efect pe termen scurt, ci sa se potriveasca persoanei care il adopta, sa ii placa si astfel sa-l poata mentine pe tot parcursul vietii.
De aceea, regimul personalizat nu ti se va prescrie de la prima vizita la nutritionist. In prima vizita se face o anamneza alimentara detaliata, specialistul afla cat mai multe detalii despre stilul ta alimentar si abia dupa ce va avea toate datele necesare iti va elabora un program care sa ti se potriveasca. Un nutritionist Iasi este alegerea perfecta. O dieta personalizata dureaza cel putin trei saptamani. Dupa o perioada in care ai urmat indicatiile specialistului, vei merge inca o data pentru a stabili daca ai obtinut rezultatele dorite.
Pregatirea unui nutritionist poate fi diversa, de la medic specializat in boli de nutritie, diabetologie sau gastroenterologie pana la specialist in dieta, in urma altor tipuri de cursuri sau diplome. Oricum ar fi, trebuie sa te asiguri ca persoana careia ii ceri un sfat legat de nutritie are pregatire in domeniu. Orice fel de pregatire.
Exista nutritionisti foarte buni a caror pricepere vine din experienta mai curand decat din cursurile de specialitate acceptate ca valabile pentru public. De aceea, e bine sa obtii recomandari de la cunoscuti pentru specialistul la care alegi sa mergi.
O recomandare pentru un regim restrictiv in urma caruia te poti alege cu afectiuni de sanatate iti va face, evident, mai mult rau decat bine. De aceea, poti anticipa tu cererea nutritionistului pregatindu-te cu un fel de jurnal de alimentatie si cu analizele de sange la zi.
Un nutritionist care recomanda o dieta generala nu este cel mai de incredere. Insista sa beneficiezi de sfaturi personalizate, special create pentru tine. O recomandare specifica va avea mai mult succes decat un regim general.