Search in:

Cum se depun declaratiile fiscale online?

Incepand cu luna ianuarie 2018, ANAF-ul a emis o noua procedura, prin care toate declaratiile care se depuneau sub forma de dosar pana acum, de acum vor fi depuse sub forma de fisier online, direct pe site-ul institutiei.

Exista mai multe tipuri de declaratii fiscale care trebuie trimise in format electronic. Printre acestea se numara declaratia referitoare la obligatiile de plata fata de statul roman, declaratia referitoare la impozitul de pe profit precum si declaratia care priveste accizele.

declaratii fiscaleOdata cu schimbarile legislative din Codul Fiscal, aceasta modalitate de depunere a devenit obligatorie.

In prezent, foarte multe firme prefera sa apeleze la serviciile unui contabil, care se va ocupa de acest aspect. Pentru depunerea declaratiilor fiscale online, este obligatorie detinerea unui certificat digital. Firmele de contabilitate detin acest certificat digital, procedura devenind una foarte simpla, comparativ cu procurarea unui certificat digital de catre compania dumneavoastra.

Depunerea declaratiilor fiscale online se poate face atat de catre persoana in cauza, cat si de catre o firma de contabilitate, care este imputernicita pentru a le trimite ANAF-ului intr-un timp optim.

Imputernicirea se face de catre un notar. Fara depunerea declaratiilor fiscale o companie nu isi poate desfasura activitatea in conditii legale.

Printre etapele de depunere a declaratiilor fiscale online se numara descarcarea documentului de confirmare de pe site-ul oficial ANAF,  se completeaza cu datele personale, precum nume, prenume, cod numeric personal si e-mail, se aplica semnatura digitala apoi se trimite.

Dupa ce declaratiile sunt verificate, se va primi un email de confirmare, prin care se precizeaza faptul ca procedura a fost realizata cu succes.

In mod normal, email-ul din partea ANAF-ului se primeste in aproximativ patru zile de la depunere, puteti retrimite declaratia fiscala.

Depunerea declaratiilor fiscale online se poate realiza atat de catre o firma de contabilitate, cat si de catre o persoana fizica. Daca inainte 85% din companii isi depuneau declaratiile online, in prezent toate institutiile trebuie sa urmeze aceasta metoda.

Firmele de contabilitate ofera servicii unei game foarte variate de clienti. Fie ca vorbim de firme foarte dezvoltate, firme mici, cabinete medicale sau chiar persoane fizice autorizate, fiecare are obligatia de a-si inregistra activitatea la ANAF.

Evitand etapele de obtinere a unui certificat de semnatura electronica, castigati timp si bani. Nu mai trebuie sa va faceti griji ca expira certificatul, deoarece firma de contabilitate se ocupa de aceste aspecte.

Avand in vedere faptul ca legile fiscale se modifica frecvent, contabilii sunt foarte bine informati in legatura cu orice modificare, reusind sa aiba succes in orice demers.

Pentru trimiterea declaratiilor fiscale, calculatorul trebuie sa aiba o configuratie, pentru a putea sa trimita fisierele online.

Concluzionand, transmiterea declaratiilor fiscale se face in prezent doar prin intermediul Internetului, procedura cuprinde mai multe etape, dar poate fi simplificata prin apelarea la serviciile unui contabil, care transmite doar in conditii de siguranta maxima toate actele necesare in format electronic catre site-ul ANAF-ului.

Datorita cunostintelor fiscale si informatice rolul contabililor devine esential in cadrul oricarei intreprinderi, deoarece preiau o mare parte din atributiile existente in cadrul oricarei firme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *