Search in:

De ce conteaza o certificare iso 9001

Multa lume se intreaba ce anume este o certificare iso, pentru ca prea putina lume vine in contact cu astfel de termeni. Desi afacerile adevarate trebuie sa fie certificate iso, majoritatea proprietarilor de afaceri sunt la fel de nedumeriti cand vine vorba de acest termen.

logo-absoluO certificare iso este atestarea unei afaceri din punct de vedere calitativ. Cu alte cuvinte, o afacere certificata iso este o afacere care furnizeaza produse sau servicii de calitate. Desigur, toti afaceristii pot spune despre afacerile lor ca sunt de calitate si fnctioneaza dupa standarde inalte, poate chiar de ei impuse, dar cine ii crede pe cuvant?

Aceste certificari sunt obtinute cu ajutorul companiilor de consiliere si certificare iso. Acestea sunt, evident, specializate in aceasta procedura de verificare si certificare astfel ca dupa o perioada de analize, de obicei aceasta dureaza aproximativ 30 de zile, compania poate acorda sau nu certificarea iso. In baza evaluarii facute, compania de certificare urmareste anumite criterii. Aceste criterii nu sunt stabilite de fiecare companie de certificari in parte, ci sunt stabilite la nivel international si urmarite de catre aceste companii. Prima data cand au fost stabilite criteriie de certificare iso 9001 a fost in 1987, cand s-au pus bazele sistemelor de certificare ale sistemelor de management. Practic s-a cautat o formula internationala de administrare a uncei companii, pe care toate companiile legitime din lume sa le indeplineasca. Cine nu le indeplineste, pur si simplu nu este destul de eficient.

Din 1987 si pana acum aceste criterii s-au modificat treptat, de patru ori. Astfel, prezenta certificare iso 9001 a fost stabilita in 2008 si de atunci a fost implementata cu succes in peste 170 de tari ale lumii. Acest trend se intalneste la nivel international, fapt care face ca firmele romanesti ce sunt certificate iso sa poata obtina o declaratie oficiala a calitatii serviciilor sau produselor lor.

Companiile romanesti care sunt certificate iso pot fi comparate cu firmele straine, chiar si cu cele americane – cu alte cuvinte lucreaza in moduri total profesioniste. Astfel, companiile romanesti pot profita de acest criteriu comun, pentru a obtine clienti din toate colturile lumii, evident, in functie de posibilitatea de extindere si disponibilitate. Certificare iso 9001 aduce in acelasi plan afaceri internationale si afaceri romanesti, care isi bazeaza activitatea si administratia pe calitate, eficienta si profesionalism.

Fiind un scop atat de important este evident ca acest tip de serviciu a ajuns destul de popular si in Romania. Cu toate acestea, companiile care certifica activitata altora din punct de vedere managerial practica, in continuare, preturi acceptabile chiar si pentru persoane fizice.

La urma urme, importanta acestor firme de certificari nu este alta decat sa ateste ca, intr-adevar, noi, ca si firme, functionam la cel mai inalt nivel de calificare si profesionalism. Este evident de ce majoritatea firmelor sau oamenilor de afaceri care nu au auzit de aceste certificari nu au companii de succes si nici nu vor avea prea curand. Dar nu-i nimic, nu este niciodata prea traziu sa devii profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *