Search in:

Despre cantare de precizie

Cantarele sunt instrumentele care reflecta masa obiectelor, pentru a cuantifica greutatea acestora in scopuri comerciale, stiintifice sau de investigatie. Ca atare, ele sunt utilizate in aproape fiecare industrie pentru a oferi masuratori de la micrograme la kilograme sau chiar tone.

Cantarele, dispozitive care asigura masurarea greutatii fara raportare la un alt obiect, au fost mai putin frecvente pana la mijlocul anilor 1800, cand muncitorii de la posta le utilizau pentru a determina greutatea pachetelor.Pana la progresele tehnologice ale Primului Razboi Mondial, cantarele au fost supuse inexactitatii si abia cateva decenii mai tarziu s-au dezvoltat pana la punctul in care au putut fi utilizate pe scara larga.

In prezent, exista diferite tipuri de cantare mecanice si balante, insa cele mai comune sunt cantarele electronice, care pot masura greutatea cu o precizie uimitoare. Cel mai frecvent tip de cantar electronic este cel digital.  Acuratetea cantarelor este exprimata ca procent din capacitatea totala, procent care are o anumita toleranta. Alege niste cantare de precizie calitative care sa iti ofere siguranta unui lucru bine facut. De asemenea, nu uita de precizia care este afectata si de alte variabile mecanice si de mediu, in special cand vorbim despre sarcini usoare:

250-balante-de-inalta-precizie-seria-wlyTemperatura: o crestere sau scadere a temperaturii afecteaza capacitatea de masurare. De exemplu, obiectele care sunt mai calde decat cantarul pot parea mai usoare.

Presiunea/ altitudinea: pentru fiecare metru in altitudine, schimbarea presiunii atmosferice va duce la aproximativ .065 mg scadere in greutate.

Gravitatia locala: greutatea poate diferi cu ± 0.05%, in functie de localizarea globala in care este masurat obiectul.

Curentii de aer: vantul poate afecta valorile din cauza sensibilitatii mecanismelor cantarelor. In laboratoare, oamenii de stiinta folosesc protectii impotriva curentilor de aer. Foloseste un cantar electronic la un pret excelent si bucura-te de cele mai importante avantaje.

Umiditatea: elementele de cantarit trebuie pastrate la un nivel de umiditate ambientala pentru a reduce posibilitatea de condensare/ evaporare care pot afecta citirea.

Magnetismul: masuratorile trebuie sa se desfasoare departe de campurile magnetice, pe cat posibil.

Daca acest lucru nu se poate realiza, se pot utiliza echipamente de demagnetizare sau de ecranare magnetica.

Praful: praful si alte impuritati neglijabile adunate pe platforma de cantarire vor afecta masurarea.

Pentru a evita aceste probleme, dar si pentru a va asigura ca masurarea este exacta, este necesara calibrarea prealabila a cantarului. Calibrarea este o secventa de operatii care determina diferenta dintre o referinta cunoscuta si cantitatea cu care cantarul denatureaza greutatea.

Cantarele sunt utilizate pentru a cantari masa diverselor corpuri.Masa se masoara in g, dar la oameni in kg.Se poate spune, fara prea multe dubii, ca omenirea a fost mereu obsedata de greutate. De la corpul uman pana la trenuri totul a fost masurat si cantarit. Dar in ce fel?

De cand ne nastem suntem cantariti si cantarim, folosind tot felul de cantare si balante. Iar de la balanta suspendata cu brate egale, neschimbata de peste 8.000 de ani, si pana la cantarele nanoscopice, gama acestor instrumente de masura este cu adevarat fascinanta

Dupa balanta cu brate egale inventata de sumerieni, cam cu 200 de ani inainte de era noastra, romanii si chinezii descopera independent balanta cu brate inegale. Bratul mai lung al acesteia este gradat, iar o greutate aluneca pe el pana la obtinerea echilibrului. Folosindu-se legea parghiilor, se pot masura greutati mai mari decat contragreutatea, ceea ce nu se putea face pana atunci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *